Συστατικά σαπουνιών

Λάδι Χοχόμπα (Simmondsia Chinensis)

λάδι χοχόμπα
Moλονότι το λάδι Χοχόμπα γενικά κατηγοριοποιείται στα φυτικά έλαια, στην πραγματικότητα είναι υγρό κερί. To Χοχόμπα προσδίδει στο σαπούνι τα ίχνη τόσο των ελαίων όσο και ενός κεριού, γεγονός που το καθιστά ιδανικό συστατικό στις συνταγές παραγωγής σαπουνιών, κρεμών, λοσιόν και βαλσάμων, καθώς επίσης και στις συνταγές λαδιών για μασάζ. Διεισδύει βαθιά στο δέρμα και μοιάζει κατά πολύ στα έλαια που υπάρχουν στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Για τον λόγο αυτό, το λάδι Χοχόμπα χρησιμοποιείται σε μίγματα προσώπου, απομακρύνοντας τα περιττά έλαια και ενισχύοντας την ισορροπία των φυσικών ελαίων του δέρματος. Το Χοχόμπα περιέχει την φυσική αντιφλεγμονώδη ουσία, γνωστή ως μυριστικό οξύ, που είναι χρήσιμη στις συνταγές για την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (Olea Europea)

εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Το βασικότερο έλαιο που χρησιμοποιείται ως συστατικό για την παρασκευή των σαπουνιών Μέρλιν είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες και γιατί προάγει την υγεία, λόγω του υψηλού ποσοστού των πολυακόρεστων λιπών που περιέχει. To παρθένο ελαιόλαδο προλαμβάνει την απώλεια της φυσιολογικής υγρασίας του δέρματος, μαλακώνει το δέρμα και ελκύει την εξωτερική υγρασία επάνω στο δέρμα. Το γήρας προέρχεται από την αφυδάτωση των κυττάρων του δέρματος, γεγονός που οφείλεται στη συσσωμάτωση και την κάθιση των πρωτεϊνών του κυττάρου καθώς περνάνε τα χρόνια. Για τον λόγο αυτό το ελαιόλαδο έχει αποδεδειγμένα αντιγηραντική δράση. Βοηθάει το δέρμα σας να διατηρείται μαλακό και ελαστικό και να φαίνεται νεότερο από ότι είναι. Το παρθένο ελαιόλαδο ελκύει την εξωτερική υγρασία στο δέρμα, ενώ παράλληλα επιτρέπει στο δέρμα να ελευθερώνει τον ιδρώτα, να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα και να απελευθερώνει το σμήγμα από τους σμηγματογόνους αδένες.

Λάδι Αβοκάντο (Persea Americana)

λάδι αβοκάντο
Το λάδι αβοκάντο ενυδατώνει την επιδερμίδα. Οι χρήστες του το έχουν σε υπόληψη, διότι πέραν της ενυδατικής του δράσης που είναι κατ’ ουσία αντιγηραντική, είναι και μία ουσία που βοηθάει στην αναγέννηση του δέρματος. Το λάδι αβοκάντο είναι γνωστό και ως “το υγιεινό λάδι”, διότι περιέχει υψηλά ποσοστά από βιταμίνες A, D, και E που του προσδίδουν τόσο θεραπευτικές όσο και ενυδατικές ιδιότητες. Τα σαπούνια Μέρλιν χρησιμοποιούν λάδι αβοκάντο ως ένα χρήσιμο, θρεπτικό συστατικό που διεισδύει στο ξηρό δέρμα και επουλώνει σιγά σιγά τα εκζέματα. Ενισχύει επιπλέον τις φαρμακευτικές ιδιότητες πολλών συστατικών που συμπεριλαμβάνονται στις συνταγές των σαπουνιών Μέρλιν.

Καστορέλαιο (Ricinus Communis)

καστορέλαιο
Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα προϊόντα ως ένας τύπος λίπους ανωτέρας ποιότητας. Είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για την ικανότητά του στην καταπολέμηση μολύνσεων του δέρματος και γιατί προσδίδει στα μαλλιά υγεία και ζωντάνια. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στα προϊόντα καθαρισμού πολυτελείας, διότι έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τα σαπούνια Μέρλιν χρησιμοποιούν το καστορέλαιο ως βασικό συστατικό λόγω της ικανότητάς του να έλκει και να διατηρεί την υγρασία του δέρματος. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα έλαια από λαχανικά, ώστε να παραχθεί μία ωραία μαλακή πλάκα σαπουνιού.

Λάδι Καρύδας (Cocos Nucifera)

λάδι καρύδας
Στα σαπούνια Μέρλιν χρησιμοποιούμε ανωτέρας ποιότητας οργανικό λάδι καρύδας, το οποίο εκχυλίστηκε από ξηρές καρύδες, γνωστές με την επωνυμία κόπρα “copra”. Οι καρύδες κόβονται και ξηραίνονται μέχρι να ελαχιστοποιηθεί το περιεχόμενο της ψίχας της καρύδας σε νερό. Η αποξηραμένη κόπρα κατόπιν τεμαχίζεται σε μικρά κομματάκια και συμπιέζεται, ούτως ώστε να αφαιρεθεί το λάδι καρύδας. Στη συνέχεια, το λάδι φιλτράρεται και εξευμενίζεται, περνώντας από αλκαλικές γαίες, ώστε να καταστεί βρώσιμο για τον άνθρωπο. To καρυδέλαιο αποτελεί ένα εξαιρετικό λάδι για δέρματα ξηρά, με φαγούρα ή άλλες ευαισθησίες. Δεν φράζει τους πόρους και απορροφάται άμεσα από το δέρμα. Το λάδι καρύδας αποτελεί δώρο για τις βιομηχανίες σαπουνιών λόγω της αντίστασής του στο τάγγισμα (επειδή οξειδώνεται) και την ικανότητά του να δημιουργεί μία συμπαγή, αλλά μαλακή μπάρα σαπουνιού με έντονο αφρισμό. Τα σαπούνια Μέρλιν το χρησιμοποιούν ως βασικό συστατικό, διότι βελτιώνει τον αφρισμό και τις καθαριστικές ιδιότητες του σαπουνιού.

Παλμολεΐνη (Elaieis Oleifera)

παλμολεΐνη
Η παλμολεΐνη στερεοποιεί την πλάκα σαπουνιού και την κάνει να καθαρίζει καλύτερα. Η ποιότητα της παλμολεΐνης είναι ανώτερη των άλλων φυτικών ελαίων και είναι ένα συστατικό κλειδί για την παρασκευή σαπουνιών πολυτελείας. Όπως και το λάδι καρύδας, η παλμολεΐνη περιέχει κι αυτή υψηλό ποσοστό από λαουρελικό οξύ (το οποίο υπάρχει και στο δαφνέλαιο). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σκληρού σαπουνιού, το οποίο αφρίζει ικανοποιητικά και προσδίδει τη συμπαγή υφή στα μαλακά σαπούνια γλυκερίνης Μέρλιν. Η παλμολεΐνη δημιουργεί μία απαλή υφή στην επιφάνεια των σαπουνιών, καθιστώντας τα κατά αυτόν τον τρόπο κατάλληλα προς χρήση κατά το ντους.

Βούτυρο Κακάο (Theobroma Cacao)

βούτυρο κακάο
Το βούτυρο κακάο που χρησιμοποιείται στα σαπούνια Μέρλιν αποτελείται από αγνό πολτοποιημένο βούτυρο που προέρχεται από τον σπόρο του κακάο. Προσδίδει στο σαπούνι το πλούσιο άρωμα της σοκολάτας κουβερτούρας. Το βρώσιμο αυτό λίπος είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, γεγονός που του δίνουν υψηλή διάρκεια ζωής χωρίς οξείδωση των λιπών για χρονικά διαστήματα άνω των τριών ετών. Το βούτυρο κακάο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως καταπραϋντικό για το δέρμα. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την θεραπεία και το μαλάκωμα του δέρματος από σκασίματα.

Βούτυρο Καριτέ (Vitellaria Paradoxa)

βούτυρο καριτέ
Το βούτυρο καριτέ αποτελεί έναν υπέροχο υπερ-λιπαντικό παράγοντα και περιέχει ένα υψηλό ποσοστό συστατικών, τα οποία δεν αντιδρούν με τη σόδα, αφήνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το σαπούνι να θρέψει το δέρμα σας. Χρησιμοποιείται ευρέως ως μία αποτελεσματική θεραπεία έναντι του ξηρού και γερασμένου δέρματος. Χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα λόγω της ικανότητάς του να ενυδατώνει το δέρμα, διατηρώντας παράλληλα την ελαστικότητά του, γεγονός που οφείλεται στο υψηλό ποσοστό ασαπουνοποίητων συστατικών που περιέχει και στο μοναδικό προφίλ λιπαρών οξέων από το οποίο αποτελείται. Προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες που οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, ενώ παράλληλα συνδράμει θετικά προς την κατεύθυνση της επιδιόρθωσης βλαβών που δημιουργούν τον κυτταρικό εκφυλισμό (απόπτωση).

Βούτυρο Μάνγκο (Magnifera Indica)

βούτυρο μάνγκο
Το βούτυρο μάνγκο που χρησιμοποιείται ως συστατικό των σαπουνιών Μέρλιν εξάγεται με κρυο-εκχύλιση από τους σπόρους του φρούτου μάνγκο. Τα φυσικά συστατικά που περιέχει δρουν ως μαλακτικά και προσθέτουν υγρασία στο ξηρό δέρμα και τα ξηρά μαλλιά. Έχει κίτρινη απόχρωση και είναι σχεδόν άοσμο λάδι. Βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος. Το βούτυρο μάνγκο λαμβάνεται από τα κουκούτσια του καρπού του δένδρου μάνγκο. Περιέχει υψηλό ποσοστό στεαρικού οξέως που το καθιστά παρόμοιο με το βούτυρο από κακάο. Το βούτυρο μάνγκο παρουσιάζει μαλακτική δράση και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Πιστεύεται πως εμποδίζει το δέρμα να ξεραθεί και πως σταματάει τη δημιουργία των ρυτίδων. Το βούτυρο μάνγκο, επίσης, μειώνει την απόπτωση των κυττάρων της επιδερμίδας και τη δημιουργία ρυτίδων, ενώ επαναφέρει την ελαστικότητα του δέρματος.

Φυσικό Βιολογικό Μελισσοκέρι

μελισσοκέρι
Το μελισσοκέρι προσφέρει το γλυκό άρωμα του μελιού στα σαπούνια Μέρλιν. Το κερί που χρησιμοποιείται στα σαπούνια Μέρλιν είναι φυσικό μελισσοκέρι που παράγεται στις κηρήθρες των μελισσών κατά την παραγωγή του μελιού. Το μελισσοκέρι σκληραίνει τα σαπούνια και παράλληλα δημιουργεί μία προστατευτική στιβάδα για την υγρασία του δέρματος. Το μελισσοκέρι που χρησιμοποιείται στα σαπούνια Μέρλιν είναι 100% φυσικό προϊόν και προέρχεται από μέλισσες που θρέφονται με οργανικά βότανα. Για τον λόγο αυτό το μελισσοκέρι παρέχει στα σαπούνια ένα όμορφο, γλυκό άρωμα παρόμοιο με αυτό του μελιού και ένα πλούσιο, χρυσαφί χρώμα, ενώ κάνει τα μαλακά σαπούνια Μέρλιν να καταναλώνονται πιο αργά κατά τη χρήση τους.

Στεατικό Νάτριο (Sodium Octadecanoate)

στεατικό νάτριο
Σε συνδυασμό με άλλα έλαια στα σαπούνια Μέρλιν δημιουργεί μία μπάρα σαπουνιού με όμορφο αφρισμό. Όταν προστίθεται μαζί με άλλα φυτικά έλαια, όπως το λάδι καρύδας ή την παλμολεΐνη, προκαλεί την στερεοποίησή τους σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Το στεατικό νάτριο είναι ένα γνωστό επιφανειοδραστικό και χρησιμοποιείται ως παράγοντας καθαρισμού και γαλακτοματοποίησης. Αυξάνει το υδατικό ιξώδες, δηλαδή κάνει το υλικό πιο παχύρευστο. Επίσης, απομακρύνει τα έλαια και τη βρωμιά από το ανθρώπινο σώμα.